dag 37 tot 39
Door: iris
Blijf op de hoogte en volg Iris
05 Maart 2013 | Ghana, Accra
Vandaag was weer zo ver om te beginnen met stage. Deze keer gingen we in de avond helpen bij de weeskinderen. Het was best spannend, hoe het gingen lopen en wat stond ons te wachten. Eerst was het lekker uit slapen van een vermoeiend weekeind. Natuurlijk hebben wij het huis weer een keer moeten poetsen. Dat was onze ochtend, gezellige huiselijke taakjes! Rond de klok van twee gingen we maar richting Casse om naar schooltje te gaan om de weeskinderen op te halen. Toen we bij school aan kwamen viel het alle leraren op dat we laat waren haha!! ze hadden ons dus gemist! We hebben toen nog uurtje op de school gezeten en daarna mee gegaan naar het weeshuis. Toen we bij weeshuis waren wisten we in het begin niet zo goed wat we moeste doen dus vroegen we maar een bal om te gaan voetballen met de kinderen. Dus de jongens speciaal voor ons een bal bij het andere huis gehaald om mee te spelen. Met de bal deden we eerst het spel iemand, niemand is hem op Iris Goos haar vorm. Dat is dus dat kinderen in kring staan en een iemand in midden met de bal. De kinderen in de kring moeten met handen op de rug. Degene in het midden moet de bal gooien, als hem niet vangt ben je af. Als de persoon in het midden schijn beweging maakt en degenen met handen op de rug de handen laat zien is die ook af. Een leuk spelletje. Toen we dat spel wel weer voor gezien hadden gingen we voetballen. Er kwamen steeds meer kinderen bij met het voetballen, was wel leuk gezicht. Hierna gingen de kinderen suikerriet eten. Wij kregen ook wat, is wel apart maar wel lekker. Daarna was het tijd voor de kinderen om te douche op Ghanesen wijze. Iris en ik hebben de kinderen naar bed gebracht en konden ze gaan slapen. Wij gingen naar huis want anders werd wel heel erg laat. Gelukkig liep Amatey met ons mee naar tro-tro station. Het was moeilijk om tro-tro te krijgen. Amatey zag gelukkig zijn broer die taxi chauffeur is dus we hadden nog geluk ook, want kregen gratis ritje. We waren blij toen we thuis waren. We hadden nog niet echt avond eten op dus gingen we maar ergens eten score. Dat werd dus rijst met kip deze avond. Maar het ritje naar huis was toch wel ff spanend om te doen met zijn twee. Maar is goed af gelopen!!
Dag 38 (dinsdag 26 febr.)
Vandaag gingen we ook weer laat beginnen, want wij vonden de andere avond wel leuk met de kinderen. In de ochtend hadden we allemaal dingen voor bereid om s’avonds met de kinderen te gaan doen. Het plan was om gezellig flessen voetbal te gaan doen. We waren gezellig met Sjef naar zee gelopen om flessen de flessen met zee water te vullen. Drinkwater is zonde om daar flessen voetbal mee te doen vonden wij. Nog milieu bewust bezig ook! Toen we dat gedaan hadden waren we wel helemaal door weekt van zee water haha! Thuis maar snel om kleden om naar Casse te gaan. Vandaag ging Sjef gezellig mee naar Casse omdat die daar toch wat spullen moest hebben. Was voor ons meteen handig want kon die wat dingen aan wijzen. We hebben gekeken of ik kon pinnen maar dat lukte helaas niet. Ben benieuwt of het in Accra lukt haha! Daarna zijn we door gelopen naar weeshuis om eerst flessen zeewater weg te leggen. Onderweg kwamen we nog vrouwtje tegen met oliebollen, wisten jullie dat ze die hier ook hebben. Zijn hier alleen wat minder vet en hebben andere naam maar dat weet zo ff niet haha! Op het schooltje waren ze druk bezig om de vlag te maken voor 6 maart. Wij gingen maar overleggen of wij die avond konden koken voor de kinderen en dat kon. Wij zijn meteen terug gelopen naar de markt om gezellige inkopen te doen voor de kinderen. We hebben rijst met kip en kerry gemaakt voor de kinderen. Het was wel heel leuk om te doen want het was op Ghanesen wijze koken vuurtje pan er op en koken maar. Helaas was iris wel ziek geworden en gingen we na het eten ook echt naar huis. Maar hebben gelukkig nog wel gezien dat kinderen er van gegeten hadden maar het was niet pittig genoeg dus Amatey had nog maar sausje gemaakt om het er bij te doen. Heb ik ook nog even geproefd, mijn mond stond echt in de vuur en vlam! Maar wel lekker. Toen we thuis waren hebben we nog lekker ff gezeten en daarna naar bed gegaan want iedereen was moe. En volgende dag moesten iris en ik er vroeg uit want we wilden de hor deuren laten zetten bij het weeshuis.
Dag 39(woensdag 27 febr.)
Vandaag was het een dag dat we rustig aan gingen doen want iris voelden zich niet echt goed. We hadden stage en Paul af gezegd om dag goed rust te pakken. Maar het is niet gelukt we konden het toch niet helemaal. Zijn toch maar boodschappen gaan doen en dingen geregeld voor het weekeind. Was nog best nuttig dagje. Alleen als je een dag thuis bent, verlang je wel eens een keer naar je eigen omgeving. maar toch blijft het hier geweldig om te zijn!
Dag 40 (donderdag 28 febr.)
Vandaag ging het gelukkig weer wat beter met iris. We gingen de poging wagen om naar stage te gaan. Toen we in Casse aan kwamen we Amatey tegen op motor en kregen we weer lift naar de school toe. Dat was wel prettig, want het was wel een hele warme dag. Er stond geen wind gelukkig hadden we schaduw. Op school waren de kinderen weer aan het oefenen voor 6 maart maar dit keer met de school vlag die Amatey dinsdag aan het maken was. Toen de kinderen klaar waren kwamen de kinderen naar ons toe. Ze hadden geen les want avonds gingen ze weer verder oefenen voor 6 maart omdat het te warm was. Eén van de kinderen zag mijn ballonnen in de tas zag liggen. Nu konden we ze niet meer achter houden en hebben we ze uit gedeeld. De kinderen waren er super blij mee. Door blijdschap konden wij ze ook niet rustig uit delen. Werden ze bijna uit mijn handen getrokken. Toen de ballonnen uit gedeeld waren en kinderen rustig mee aan spelen mee waren gingen iris en ik maar even de flessen zee water en bal halen bij het weeshuis. Dinsdag hadden we dat niet meer kunnen doen omdat iris ziek was geworden. Toen we dat gingen halen waren er ook twee jongentjes die gezellig ons mee kwamen. Ze hielpen ons om te sjouwen met de pullen. Terug op school hebben we met de kinderen flessen voetbal gedaan. Alleen wat anders als anders, we hadden twee teams gemaakt van 6 en bij elk team een fles gezet en welke fles als eerste op was had gewonnen. Toen we dat uit legden vonden de kinderen het leuk om te spelen maar aan het eind gingen ze toch elkaar nat gooien haha! We hadden de bordspellen ook weer mee genomen. De kinderen hebben gezellig mens erger je niet gespeeld en de leraren waren aan het kaarten. Het is af en toe wel een ongeordend zooitje maar wel gezellig zooitje. Het was al gauw tijd om naar huis te gaan. Onderweg ook maar even naar Paul om dingen te regelen. Morgen toch die hor deuren te gaan zetten. We hebben Paul ook meteen gevraagd voor volgende klus om een schommel te maken voor bij het weeshuis. Er staat een trampoline van andere Nederlandse meiden maar die is helaas kapot gegaan. Vind het maar een gevaarlijk ding geworden met een gat in het doek. Ik hoop dat morgen alles goed gaat komen. Morgen ook nog een spannende dag want het is generale repetitie op school voor de kinderen met marcheren. Ben heel benieuwt hoe dat er uitziet!
Tot de volgende keer, warme groeten uit het verre Ghana!
10 Maart 2013 - 01:16
Ina:
Hoi Iris,
Wat een leuke verhalen telkens weer!
De foto's maken het nog mooier zo hebben we een beeld van jullie verblijf en activiteiten daar.
Misschien kun je het recept van de oliebollen nog vragen dan kan de fam. Hensen met oud-jaar eens een ander smaakje bakken !!
Groetjes weer!
Gerrit en Ina