Mijn dagen in Ghana! - Reisverslag uit Tema, Ghana van Iris Hensen - WaarBenJij.nu Mijn dagen in Ghana! - Reisverslag uit Tema, Ghana van Iris Hensen - WaarBenJij.nu

Mijn dagen in Ghana!

Door: Ìris

Blijf op de hoogte en volg Iris

12 Maart 2013 | Ghana, Tema

Dag 41 (Vrijdag 1 maart)
Vandaag een rustig dagje want iris was niet zo lekker, dus bleven maar dagje thuis. Zodat ze goed uit kon zieken. Hebben de dag lekker relaxt door gebracht wat kleine dingen doen in ons huishouden! Was het dagje wel. Alleen avonds zijn we toch maar naar Breitenspot gegaan om te eten, want iemand had zin om te koken haha! Dat was ons vrijdagje!

Dag 42(zaterdag 2 maart)
Vandaag voelden iris zich gelukkig wat beter dus we zijn maar naar Marinata gegaan om lekker op strand en aan rivier te liggen was wel lekker even lekker zonnen aan het water met lekker windje. Toen we daar heen liepen kwamen we twee mannen tegen en die hebben ons gratis lift gegeven naar het bootje we hadden geluk haha! Bij Marinata hebben we weer iemand ontmoet was goede vriend van onze Sjef. Telefoonnummer uit gewisseld en binnenkort feestje op het strand. Kijken we of we Ghanees kunnen leren dansen. Avonds was weer rustig maar gingen ook allemaal vroeg naar bed want de volgende dag gingen we naar Accra naar de Ghanese markt.

Dag 43 (zondag 3 maart)
Vandaag voelde iris zich weer de oude dus we gingen met zijn vijven op stap naar Accra. Sjef ging gezellig mee (onze begeleider) daar hadden we wel geluk bij want hij kon ons veel vertellen en kende ook mensen daar. In ochtend gingen we met tro-tro daar heen was al heel avontuur! De versnellingsbak werkte niet helemaal, viel af en toe uit en je moest een half uur doen om te starten hihi! Toen we er waren wilden we eerst wat gaan drinken. Het was een lange reis om met tro-tro in Accra te komen. Gelukkig hielpen een paar Ghanese ons met de weg wijzen en Sjef kenden ze. We hebben Abraham ontmoet, een maat van hem ik kan ze naam niet onthouden veel te moeilijk om uit te spreken haha! Toen we wat gedronken hadden gingen die twee jongens ook mee over de markt. De jongens hadden samen ook een jambe winkel dus hebben we ook les van gekregen dat was wel leuk. Op markt waren echt veel souvenirtjes te halen en zagen we echt Ghanese dingen er tussen zitten. Toen we de markt beetje gezien hadden gingen we echt naar een etenstentje waar bijna geen toeristen komen. Je had daar ook echt hoekjes waar mensen zaten te blowen. Maar bij het etenstentje had wel een heel mooi uit zicht over de zee en sfeer was daar rustgevend. We hebben daar lekker gegeten. Na het eten gingen we kijken of we wat konden posten maar dat ging aardig lastig want postkantoor was dicht! Daarna zijn we maar naar tro-tro station gegaan. Is wel gekke boel daar maar toch leuk om te zien. We waren uit eindelijk om 19.00 uur thuis van uit Accra. Was wel leuk en hebben veel gezien door de twee Ghanese jongens die onze Sjef kende hihihi! Een hele mooie dag.

Dag 44 (maandag 4 maart)
Vandaag moesten we weer beginnen met stage lopen. Deze week hebben we veel op de planning want we lopen helaas tegen de laatste weken aan. Vandaag wilden we de hor deuren gaan zetten maar kon helaas niet want Paul was niet te bereiken. Dus gingen we de verf pakken die we over hadden van de muren schilderen. We gingen een hinkel pad schilderen. Gelukkig lag er nog stuk beton waar we dat op konden maken. Toen we daar klaar mee waren wilden de kinderen er eigenlijk al meteen op om het spelletje te spelen maar kon helaas niet want was nog nat. Deze dag gingen de kinderen ook hard oefenen voor 6 maart want was al over twee dagen. Deze dag was ook beetje uit gelopen naar 3 uur dus waren pas om half 5 thuis. Vandaag kwam er ook nieuw meisje in huis Tessie maar toen we thuis kwamen zat heel de kiet ook vol van het Banahous. Was wel gezellig de eerste avond maar we waren allemaal super moe dus gingen we maar vroeg slapen.

Dag 45(Dinsdag 5 maart)
Vandaag was het weer gezellig vroeg beginnen. Een belangrijke dag, was generale repetitie voor het marcheren. Vandaag hebben we ook mee gedaan met marcheren, dat is nog best lastig! Ze willen ook heel graag dat we mee deden met het marcheren dus wij hebben mee geoefend. Kijken wel of het morgen lukt om mee te doen. Vandaag moesten we ook vroeg naar huis want Iris moest vroeg naar Accra om naar concert te gaan. Ik bleef lekker een avondje thuis. Toen Tessie en ik als enigen over waren gingen we maar bij de dochter van Sjef Ghanees eten. Het was soort deegbal met een soepje en wat vlees er in. Je moest het wel met je handen eten, dat is toch wat anders als met mes en vork en lepel. Onder het eten kwam ook meteen de tro-tro chauffeur aan om voor weekeind te regelen met Sjef. Tessie en ik klaar waren met eten en regelen van de tro-tro gingen we nog even drankje doen in de Rubstoon. Thuis nog maar potje skibo gedaan dat is toch wel grappig spelletje om te spelen. Algauw was het bedtijd. Elke Yvon en Iris kwamen om half 4 thuis. Ben maar even uit bed gegaan om te vragen hoe was. Ze vertelde dat het echt geweldig was. We gingen maar snel slapen morgen was vroeg dag met het marcheren in aantocht.

Dag 46 (woensdag 6 maart)
Vandaag was het grote dag voor de school want het is 6 maart. Die ochtend ging Tessie,Yvon en Elke met ons mee om te kijken naar het marcheren. Amati vroeg aan ons of wij ook mee gingen doen. Uiteindelijk deden we mee, behalve ik stond aan de kant te kijken want ik voelde me op dat moment niet echt lekker. Het is ook echt een heel spektakel, alle scholen in Cassee komen naar een veld om te marcheren en heel het dorp komt kijken. Alles zit dan netjes van de kinderen de haren zijn gedaan. Meesten zijn van te voren nog naar kapper geweest om de haren te doen. Was een groot feest. Na het marcheren gingen we naar het weeshuis om met de kinderen nog wat te eten en daarna gingen we naar huis om bij te komen van vermoeide nacht en dag . Iedereen was beetje ziekjes in huis. Dus was snel ff koken en iedereen vroeg naar bed!

Dag 47(donderdag 7 maart)
Vandaag hoefden we niet vroeg uit bed, was vrije dag voor de school. Toch gingen we mee met de leraren voetballen. We gingen mee naar Amati huis om te wachten op de leraren. Op de motor gingen we naar een dorpje verder op, waar we nog paar leraren tegen kwamen. We waren nog niet compleet dus nog even wachten! Onder het wachten kwam er ook pup aan lopen, had echt de neiging om mee te nemen!Amati gooiden de pup gewoon op mijn schoot. Zag beestjes lopen op zijn vacht. Was wel een schat van hond zou alleen kuurtje moeten krijgen voor de beestjes. Toen iedereen was omgekleed gingen we naar voetbalveld Was eigenlijk de bedoeling dat we mee gingen doen maar dat hebben we maar niet gedaan was nog al officieel. Met scheidsrechter ,ging er nog best heftig aan toe tussen de teams. Toen de wedstrijd af gelopen was gingen we snel weer terug op de motor naar Cassee helaas had het team van ons verloren maar was leuk om mee te maken. Toen we thuis kwamen hebben we niet veel meer gedaan alleen lekker ff spelletje en wat gegeten want licht was weer keer uit haha!

Dag 48(vrijdag 9 maart)
Vandaag was weer een relax dagje want we hoefden niet naar school, de kinderen hadden vrij. We hebben die ochtend goed gebruikt om de hor deuren te gaan plaatsen met Paul. Eerst moesten we een taxi te pakken krijgen die om alles naar Cassee te vervoeren. Was nog een leuk gedoe want de deuren moesten mee. Uit eindelijk hadden we er eentje! De deuren worden gewoon op het dak gebonden. Toen we in Cassee waren moest Paul nog paar dingetjes hebben dus we hadden ff een tussenstop. Als eerste gingen we de deur zetten bij weeskamer waar we geverfd hadden. Daar klopte de deur wel goed. Toen gingen we de anderen deur naar de anderen locatie brengen. Ook waar de kinderen slapen maar daar kwam het probleem de deur was te kort. Amati zegt dat het de zelfde maten zijn. Een ding is zeker een Ghanees niet laten meten want dan klopt er niets van! Gelukkig hadden we Paul en die heeft de deur nog heel mooi kunnen krijgen. Toen die deuren hingen, gingen we even naar de markt in Cassee om te kijken. Tessie was onder het deuren maken ook nog gekomen. Toen we klaar waren met boodschappen doen gingen we maar naar huis want er moest een grote schoonmaak gehouden worden in het kerkhuisje want alles lag onder zand en stof. Maar ja je kan het hier elke dag doen en volgende dag is weer zo. We hebben er even de bezem door gehaald. Yvon heeft lekker pannenkoeken gebakken. MMMM lekker pannenkoeken als avond eten! Na het eten waren Tessie en ik nog even naar het Banahous gegaan om wat dingen te regelen voor het weekeind. Weer thuis ging iedereen ook slapen maar ik kon dat natuurlijk weer niet! Ben gezellig nog even bij onze Sjef nog buiten gaan zitten tot ik moe genoeg was haha!.

• 12 Maart 2013 - 14:53

Kees En Janny:

Hoi Iris,

Wat een leuk verhaal en wat zien jullie daar ook veel.
    Het is nu aftellen voor jullie, wat zullen ze jullie missen.
    Worden jullie vervangen door andere, of is het project nu afgelopen??
    Het is hier erg koud, dus is het goed dat je nog even daar blijft, je zal straks toch wel erg moeten wennen
    aan de hollandse temperaturen.
    Geniet er nog van en wij kijken weer uit naar je volgende verslag.

Kus Kees en Janny.

• 14 Maart 2013 - 09:45

Hooi Iris,

Leuk om jullie verslag weer te lezen, veel meegemaakt!
    Nog souveniertjes gekocht of dat niet?
    Ben benieuwd wat jullie dit weekend gaan doen..
    In Ada Foah zit ook een postkantoor waar je post kan versturen en ontvangen,
    ik weet niet of je dat wist? want ik las dat je in accra iets probeerde op te sturen ;)
    Sjef weet die ook wel als het goed is.

Groetjes kelly

• 19 Maart 2013 - 11:03

Yoeke Huijsmans:

Beste Iris,
    Via deze weg wil ik je laten weten, dat je een voorkeur kan opgeven voor volgend schooljaar.
    Volgende week gaan we bij de instellingen stageplaatsen opvragen en dan is het de bedoeling, dat ik jullie voorkeuren daarin meeneem. Ik heb dit formulier naar je school email gestuurd, maar mocht je die nu niet in kunnen zien, wil je me dan even mailen waar ik het formulier naar toe kan mailen. Het is de bedoeling, dat je voor di 26 maart je voorkeur doorgeeft.
    Nog heel veel plezier in Ghana!
    Met vriendelijke groet,
    Yoeke Huijsmans